Jordbruket i EU

Att jordbruket är viktigt för många länder i Europa råder det knappast någon tvekan om och i denna del kommer vi titta närmare på hur det ser ut inom hela Europa och hur jordbruket kan se olika ut beroende på vilket land vi pratar om.

Jordbruket i EU

Jordbruket i EU

Europa och jordbruk

Omkring 50% av alla landområden i Europa sköts av jordbrukare och denna sektor är en ganska stor belastning på miljön i Europa. Unionens gemensamma politik har under dessa år bidragit till ett mer intensivt jordbrukande tillsammans med ökningen av ekonomin globalt sett. Jordbruket står för ungefär hälften av unionens gemensamma budget och har tyvärr stått för en betydande del av föroreningarna i ytvattnet och haven genom gödningsmedel samt rester av bekämpningsmedel i grundvattnet men även för den minskade biologiska mångfalden. Men allt är inte illa och det har genomförts reformer både under 1990 talet och senast 2013 och situationen har förbättrats något men det krävs ännu en hel del för att få miljön, produktionen och landsbygdsutvecklingen i balans. Den senaste reformen 2013 har inneburit att fokus numera ligger på ett rättvisare stödsystem, ett större inflytande för jordbrukarna i livsmedelskedjan samt mer ekologiska jordbruksmetoder där bland annat en av dom viktigaste målsättningarna är hjälpa oss konsumenter att kunna välja vilka matvaror vi kan köpa genom olika märkningar som påvisar ursprunget, traditionella ingredienser eller metoder eller om det är ekologist framställt.  Jordbruket är ett av dom få områdena inom EU som medlemsländerna har enats om en gemensam politik, inkluderat finansieringen vilket innebär att riktlinjer och det ekonomiska stödet beslutas tillsammans på EU-nivå. Den totala summan av jordbrukets andel av EU:s budget låg på upp till 70% under 1970 talet men har idag minskats till runt 38% av budgeten vilket beror på minskningar av utgifterna men även på att vissa andra områden blivit större. 13 nya medlemsländer kom med 2004 men utgifterna för jordbruket har inte ökats sen dess.

Det finns idag omkring 173 miljoner hektar mark inom EU och dom tre länderna som har mest mark är Frankrike med 27,8 miljoner, Spanien med 23,3 och Tyskland och Storbritannien med drygt 16 miljoner hektar, Sverige har drygt 3 miljoner hektar i jämförelse. Flest jordbruksföretag är i Rumänien, Polen och Italien men dom har bara 23% av den totala jordbruksmarken. Av dom totalt 10,5 miljoner jordbruksföretag som finns kommer drygt 57 % av dom från dessa 3 länder med Rumänien som klar etta med 3,4 miljoner företag, Polen med 1,4 miljoner och Italien med 1,1 miljoner, i jämförelse har Sverige omkring 63 000 jordbruksföretag. Tjeckien är det land där varje jordbruksföretag har mest hektar och skillnaderna är väldigt stora om man jämför i Europa, tjeckiska företag har drygt 130 hektar per företag medan till exempel Rumänska företag har bara 3,7 hektar per företag och dom svenska företagen ligger någonstans i mitten med sina 47,9 hektar i genomsnitt per företag. Jag har väl i princip sett jordbruk som något som män driver och om man tittar även på den statistiken så ser man att det i Sverige finns det drygt 15% av jordbruksföretagen som drivs av kvinnor vilket kanske bekräftar mina tankar och med det ligger jämställda Sverige på nedre halvan, intressant är kanske det faktum att 45% av företagen i Lettland och Litauen idag drivs av kvinnor, kanske beror det på gamla värderingar i öststaterna där det kunde vara vanligare med kvinnor. Jag tror inte det beror på att just dom länderna är bättre på jämställds arbete än oss i Norden.

Egna tankar och funderingar

Jag kan erkänna att jag under många år av mitt liv inte funderat nämnvärt på varifrån livsmedlet som jag äter kommer ifrån eller hur det är framställt men för cirka 4 till 5 år sen började jag fundera mer och mer på detta då jag tyckte att grönsaker och kött inte riktigt smakade som det gjorde förr i tiden. När jag började skumma runt lite om detta så upptäckte jag att det finns en hel del undersökningar som visar att steroider, antibiotika och tillväxtmedel som tillsätts i livsmedlen kan till och med vara skadliga för oss människor och jag började då titta mera på dom ekologiskt odlade livsmedelena och upptäckte att dom hade en mycket bättre smak, precis som det var förr i tiden och har sen dess mer och mer försökt gå över till just dessa produkter inte bara för smaken utan även för att jag tror att det är mer hälsosamt. Då jag även spenderat mycket av min tid utomlands så har jag upptäckt hur stora skillnader det är mellan dom olika länderna och i vi i Sverige ligger väldigt långt framme med utbudet av ekologiska produkter i våra mathyllor och jämfört med till exempel Tjeckien så är utbudet där extremt dåligt samt väldigt dyrt, till och med dyrare än det är i Sverige. Som individ är det självklart upp till var och en själv hur man vill leva sitt liv och det kan vara svårt när man ska välja då det finns så mycket olika motstridiga uppgifter tillhanda. Till exempel med alkohol kan man ena dagen läsa att det är bra för hjärtat med vin, bra för återhämtningen med ett glas öl för att andra dagen läsa att det är skadligt med all alkohol. Jag tror att det finns risker och fördelar med allt och personligen kommer jag fortsätta dricka alkohol ibland samt spela roliga spel på Facebook och Pokerstarscasino ibland, jag kommer även fortsätta äta kött och grönsaker men framförallt ekologiska då det främjar min hälsa samt även miljön. Det är mitt medvetna val och varje människa i Sverige har som tur är möjligheten att kunna välja brett då valmöjligheterna i Sverige är klart mycket bättre än i många andra länder i Europa.

Ivar