Odla ditt kaffe i Sverige

Även om det inte förekommer i svenskt jordbruk med kaffeodlingar går det att odla här. Anledningen till att det inte finns någon ekonomisk produktion av kaffe beror helt enkelt på att klimatet inte är optimalt och att lönsamheten därför blir lägre än andra grödor.

Odla ditt kaffe i Sverige

Odla ditt kaffe i Sverige

Odla ditt eget kaffe

Det är ganska lätt att odla en kaffebuske. I Sverige är det inomhus de går att odla och de kräver precis som andra växter vatten, jämn rumstemperatur och ljus. Självklart en del kärlek för att de ska trivas riktigt bra. För den tålmodiga odlaren går det att få till ett litet träd att ha inomhus med hjälp av en sättböna. För att få bönan bördig behövs den fuktas innan den sätts ned i jorden. En lagom stor kruka är att föredra och det optimala är runt 15 cm i diameter. Om krukan är mindre kommer den snabbt att bli för liten eller störa hur plantan växer. Bönorna är lätta att hitta i någon onlinebutik eller i de handelsbutiker som har ett välsorterat frösortiment. Det är viktigt att välja rätt jord när bönan ska sättas. En blandning med 2/3 trädgårdsjord och 1/3 sand som sedan blandas med torvmull är det bästa. Om man inte har tillgång till det går det bra att använda sig av lätt blomjord. Bönan ska sedan planteras med sidan som har en skåra uppåt. Den platta sidan ska vara nedåt och bönan ska planteras på ca en cm djup.

Odla ditt eget kaffe

Odla ditt eget kaffe

Det gäller sedan att placera krukan på en bra plats. Temperaturen där växten ska stå bör vara runt 20 grader och hållas jämn. Den bör inte heller stå för nära ett element eftersom fukten lätt avdunstar och ett kaffeträd gärna vill ha det lite fuktigt. Det är viktigt att komma ihåg att vattna krukan varannan dag. Här gäller det också att vattna rätt och se till att växten inte får det vi ibland kallar “blöta fötter”. En del väljer att ställa krukan i en plastpåse som de försluter och sedan klipper hål i för att växten ska kunna andas. Det gör att fukten alltid stannar. Några månader efter att bönan är satt bör det komma upp ett skott ur jorden.

Ta hand om din kaffeplanta

När växten är ungefär ett halvår gammal brukar den vara runt 20 cm. Den har gröna blad som är fina och sitter på stjälken. En förutsättning är att den har blivit väl omhändertagen under tiden och med fördel stått ljust men inte i direkt solljus. Blommorna kommer först efter ungefär ett och ett halvt år. Det små vita blommorna doftar som jasmin och är kända för att vara väldigt söta och små. Efter att den har börjat blomma bör man se över gödslingen och försöka gödsla ungefär en gång i månaden. När den har blommat brukar det ta cirka ett halvår innan det börjar komma kaffefrukter där de första blommorna kom. Frukterna hänger länge och efter 6–8 veckor börjar de ändra färg och först bli gula, efter ett tag övergår de till att bli mer i röd körsbärston.

Ivar